Odwieczny świąteczny spór – barszczyk czerwony czy grzybowa? Na wigilijną wieczerzę warto pokusić się o przyrządzenie obu, równie w moim mniemaniu wyśmienitych zup. Bowiem jak to zwykle bywa nasi goście i domownicy zasiadający do wspólnej gwiazdkowej kolacji podzielą się na dwie grupy; tych, którzy są smakoszami barszczu, i tych, którzy jednak wolą grzybową.

Grzybowa to także doskonały pomysł na sycące danie zimowe podane na zwykły obiad lub kolację. Nic bowiem nie smakuje tak w chłodny grudniowy dzień (kiedy za oknem śnieg i mróz) jak wyborna, rozgrzewająca zupa, tym bardziej zupa z grzybami, których smak przywodzi na myśl pełne przygód jesienne wyprawy na grzyby.

Jak wykonać tradycyjną grzybową na Wigilię?

Składniki –

35 dag podgrzybków lub borowików, ewentualnie mogą być też inne suszone grzyby; porcja włoszczyzny, jedna duża cebulka, trzy łyżeczki masła, 5-6 łyżek śmietany, sól, pieprz, ewentualnie inne przyprawy według uznania.

Jak przygotować najlepszą na świecie świąteczną zupę?Grzybowa na wigilię

Dzień wcześniej przygotować suszone grzybki – zalać je wodą i odstawić na całą noc. Kolejnego dnia odcedzić, odstawić wodę z grzybków. Grzybki pokroić w średnie paski.

Dokładnie myjemy po czym obieramy oraz kroimy włoszczyznę. Cebulkę opiekamy nad ogniem (dodana do zupy nada jej niesamowity smak). Do dużego garnka wlewamy wodę. Następnie dodajemy masło, przygotowane warzywa, opieczoną cebulkę, przyprawy. Gotujemy na niedużym ogniu. Zupa będzie gotowa, kiedy wywar nabierze duże intensywności i aromatu, a wrzucone do garnka warzywa staną się miękkie.

Wszystko przelewamy przez duże sitko. Wywar łączymy z grzybami oraz wodą, w której moczyły się one poprzedniego dnia. Gotujemy 20, do 25 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Grzybowa wyśmienicie smakuje z łazankami oraz kleksem gęstej śmietanki. Dodatkowo można ją udekorować zieloną pietruszką oraz pokrojonymi w duże plasterki grzybami. Alternatywą dla grzybowej z łazankami może być zupa podana z grzankami przygotowanymi uprzednio w piekarniku- jest to może mniej tradycyjna wersja wigilijnego przysmaku, jednak w smaku niczym nie ustępuje swojemu pierwowzorowi.